En härligt B logg

sabina . saab . ankfot . isobel . saab-arne. svin-sabin . isobella . bina . sabarne sinibubsan


2005-12-31

Nyårsfirande

Imorrn är det nyårsafton här i Hollywood (eller Hollyweird som vissa väljer att kalla det). Vi har blivit bjudna till min skönsjungande lärare Johanna som bor ca 1,5 mil härifrån i Van Nuys. Det verkar som om det är där vi kommer att uppleva det magiska tolvslaget tillsammans med några utomordentligt duktiga musiker.

Och som en liten nyårsöverraskning kan jag avslöja att jag blivit tillfrågad att köra åt Johanna på hennes nästa show som kommer att äga rum den 21 januari på en flott nattklubb i Studio City (ca 1 mil från Hollywood). Jag vore dum i huvet om jag valde att tacka nej, så jag har tackat ja. Det är ingen tvekan om att jag vill sjunga med värsta proffsmusikerna!

Johannas officiella hemsida


Universal Studios Hollywood

Igår var vi alltså på Universal Studios Hollywood. Vi hann inte med den traditionella rundturen där man får se hur riktiga filminspelningar går till. Det vi däremot hann med var en del åkattraktioner och annat tjafs. Jo, tjafs är faktiskt rätt ord. Det var nämligen inte särskilt imponerande. Jag har aldrig varit på Gröna Lund i Stockholm, men Liseberg i Göteborg är tusen gånger bättre med mina mått mätt.

Jag hade väldigt låga förväntningar på det där stället redan från början. Det enda som var lite roligt och som imponerade mig var "The revenge of the mummy - The ride" (godtyckligt översatt till "Mumiens återkomst - åkturen"). Den började jävligt bra och var jätterolig - det vill säga dom få sekunderna som den varade. Jag började ju känna att det kanske inte var så illa ändå, men så var det redan över innan jag ens hunnit tänka färdigt (nog för att jag brukar vara trög, men detta var ett ovanligt snabbt undantagsfall).

Nej, om man bortser från den där inspelningsturen som vi inte hann med så kan jag lätt säga att betyget blir lågt. Det är inget jag vill rekommendera att lägga ut pengar på, i alla fall inte om man har begränsat med kosing. Dock kanske vi återvänder för att se den där grejen vi missade - för priset av en dagsentré fick vi nämligen årspass för hela 2006.


2005-12-28

Snart skoldags igen

På måndag är det dags att gå till skolan igen. För att inte få en chock valde jag och Kalle att redan idag besöka skolan och betala vår kvartalsavgift så vi fick det avklarat.

Hampus och Malin har under eftermiddagen varit på utflykt och besökt "Universal Citywalk" (där ligger bl a Hard Rock Cafe Hollywood, som jag sjöng på för drygt en månad sen). Jag tror att dom tyckte att det var kul. Dom har påbörjat ett övertalningskampanj för att få med mig och Kalle till nöjes- och temaparken Universal Studios nån gång i veckan, vi får se hur det går.

Universal Studios Hollywood


2005-12-27

En annan dag

Jag, Hampus & Malin har sett på filmen "Masjävlar" och Kalle har lekt med sin dator. Det är ungefär det som hänt idag.


2005-12-26

Sammanfattning av julen i Hollywood

Ja, nu är det alltså juldagen här hos oss. Vi sitter och smaskar på julgodis och skämmer bort oss rent allmänt.

Det traditionella svenska julbordet, som vi är vana vid, byttes igår (på julaftonen) ut mot kycklingtacos i mjuka bröd (s k tortillas). Efterrätten blev julfika med pepparkakor, lussekatter, diverse småkakor och farmors marsipangodis. Till min och Hampus förvåning var det ingen annan än vi två som var särskilt förtjust i dom små underverken av marsipan.

Till maten och fikat såg vi på lite svensk underhållning. Vi såg på "Hey Baberiba" och "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton". Den sistnämnda verkade vara allas favorit, utom min och Hampus. Vi hade tidigare aldrig sett hela sagan och bara råkat strötitta nån minut här och där. Nu när vi såg hela berättelsen i ett svep var vi inte bara måttligt imponerade utan t o m uttråkade. Nej, det var helt enkelt inget för oss.

Slutligen blev det dags för julklappsutdelningen. Jag orkar inte skriva ut här vad folk gav och fick, men så vitt jag vet blev ingen av oss missnöjd utan vi kunde utan problem gå vidare till näst sista punkten på kvällens program, nämligen julsnapsen. Alla tog varsin hutt och sen var det inget mer med det. Kul va? Nej, inte så jättekul, faktiskt. Efter supandet blev vi i alla fall riktigt trötta, vilket smidigt nog tog oss till vad som kom att bli kvällens höjdpunkt: läggdags.

Har du inte fått nog än? Kolla då in länken USA-bilder där vår härliga julstämning finns att uppleva visuellt.


2005-12-25

God jul, alla amerikaner!

Nu är det jul här i Los Angeles också. Tur för oss, eftersom vi julbakat och allt. Tro nu inte att vi känner oss nöjda och glada för det - självklart längtar vi hem till familj, släkt och hemlagad julmat, men vi ska nog fixa det här med.


2005-12-24

Ninna, nynna, nanna...

Nu är det stora julbaket helt klart, och alldeles strax är det läggdags för min del. Jag har precis uppdaterat bildsidan, så nu finns det färska bilder med bl a färskt julfikabröd för alla nyfikna. Smaklig titt!


Julbak

Nu är det hög tid för julbak, tänkte Hampus & Malin. Sagt och gjort! Dom lyckades inte charma Kalle, men själv gjorde jag ett helt gäng lussekatter. Nu är det pepparkakornas dags. Jag har provsmakat en lussekatt och dom var riktigt smaskiga. Tyvärr kan jag fortfarande inte käka pepparkakor och tycka att det är riktigt gott. Det är en direkt reaktion på den intensiva lussefikaperioden med Lidköpings lucia som jag genomled för några år sen. Jag äter heller inte gärna köpta lussekatter (särskilt otäcka är dom som är utan saffran).

Vårt julbak ackompanjeras självklart av The Real Groups klassiska julskiva "En riktig jul". Den har vi i många år haft som tradition att spela vid just julbaket, som vanligtvis äger rum hemma hos farmor & farfar. Och jag måste erkänna att vi med musikens hjälp lyckas skapa lite julstämning även här i den kaliforniska värmen.

Vi vill allihop passa på att tacka för alla julhälsningar vi fått och återigen hoppas att ni därhemma får en myspysjul.


God jul, alla svenskar!

Nu är det alltså julaftons morgon hemma i Sverige. Här i Amerikat är det fortfarande dan före dan. Så vi har fortfarande tid över till att stöka i hemmet, och det är precis vad vi gör.

Hampus & Malin skulle ju baka, men pepparkaksdegen ligger fortfarande orörd i kylen och vad gäller saffransdegen som ligger på jäsning så är jag i skrivande stund tveksam till om den någonsin får se morgondagens ljus i form av små lussekatter. Det återstår att se hur det går med julbaket, helt enkelt.

Nu kom Kalle och Andreas tillbaka från andra våningen här i huset. Dom har varit i "uppehållsrummet" som finns där och spelat biljard. Vem vann? Jo, det gjorde tydligen Kalle med 6-0. Och tro det eller ej, men nu kom visst Hampus & Malin hem från mataffären Ralph's.

Det blir inget traditionellt svenskt julbord, det blir ingen gran och ingen tomte. Pyntmässigt har vi i alla fall två ljusslingor som vi köpte för ca 10 kronor styck. Så har vi en massa nytvättade kläder också. Om man nu kan kalla det för julpynt eller inte är en befogad fråga, men vare sig vi vill eller inte så hänger dom på tork och pryder inte mindre än tre stycken torkställ i vardagsrummet.

Hepp, nu ska jag se om jag kanske, kanske kan tvätta en till maskin innan det blir för sent. Det är väl ca 3-4 maskiner till som ligger på lur och väntar. Men så är vi ju också fem personer här nu också. Andreas har specialtvätt och Malin verkar göra slut med mer kläder på fem dagar än vad jag avverkar på två veckor. Haha! Nej, nu ska jag lämna datorn ifred en liten stund.

God jul på er där hemma! Vi saknar er, det ska ni veta!


2005-12-23

Dan före dan före dan

Dan före dan före dan har i vårt fall spenderats med att dels göra pepparkaksdeg (Hampus & Malin agerade mästerbagare) och dels besöka IKEA (jag, Kalle, Hampus & Malin). Kalle har även fått sin dator att fungera, så nu är det både frid, fröjd och läggdags.


2005-12-22

Datorbygge

Kalle är en sån där allt-i-ett, som fungerar ihop med det mesta. Just nu sitter han brevid mig och pillar på vad som ska bli hans dator. Han har nämligen, företagsam som han är, fått för sig att han ska bygga ihop en dator själv istället för att köpa en färdig. Så nu ligger det lösa datordelar över halva vardagsrummet, men det gör mig inget alls. Ingen här är särskilt noga med att ha ett perfekt hem. Så länge det är hyfsat funktionellt och inte alltför ofräscht så är det godkänt.


2005-12-20

Vi har fått ytterligare förstärkning

Igår anlände Hampus flickvän Malin till Los Angeles International Airport (LAX). Hampus fick skjuts av Dylan för att hämta hit henne och efter att hade vi käkat lite mat så var det läggdags för hennes del. Hon hade nämligen inte sovit på 36 timmar.

Idag har vi inte gjort så värst mycket. Vi har mest handlat och lagat mat samt diskat. Maten var Kalles påhitt, igen! Han ville försöka få sin indiska gryta ännu godare, och visst lyckades han. Det var hur gott som helst! Efter maten blev det en runda biljard. Nu är jag trött, men vi ska nog spela lite Discworld innan det blir sovtajm igen.


2005-12-18

En liten julklapp...

Varsågoda! Här är en liten present till alla som redan nu är sprickfärdiga av julklappssug! Det var inför förra julen som jag och lillebror Hampus valde att spela in en jullåt som present till släkt och vänner. Efter vad som kom att bli något av en succé presenterar vi härmed en favorit i repris.

Länken till min och Hampus julklapp finner ni här nedan.

http://ulleryd.com


2005-12-17

Mitt är riket, makten och härligheten

Jag saknar tiden då jag var runt 17 år, det var nåt särskilt med den tiden. Allting var mystiskt, jag kunde inte se åt vilket håll jag skulle komma att gå. Samtidigt är jag glad att jag kommit genom gymnasiet, för det var ett enda stort fiasko. Hela min skoltid fram till och med studenten var faktiskt lite som ett mindre helvete rentav.

När jag tänker efter så tror jag faktiskt inte att jag vill vara 17 år igen och sitta i samma skit en gång till. Jag längtar inte tillbaka till det livet en sekund. Däremot känner jag ibland en längtan till det liv jag skulle ha kunnat få ifall jag inte blivit mer eller mindre utfryst under min uppväxt, ifall lärare och rektorer hade velat göra nåt åt ojämlikheten som präglade samtliga skolor och årskurser som jag genomled.

Tänk vad det är skönt att själv vara vuxen och inte längre behöva sitta i klorna på dom vuxna som inte vill se, inte vill höra och framförallt inget vill göra. Nu är jag min egen härskarinna, som jag så länge längtat efter. Äntligen kan jag leva mitt liv så som jag själv vill.


Christmas caroling

Idag har jag prövat på "christmas caroling", vilket innebär att jag varit och sjungit julsånger på en grundskola i Hollywood Hills: "Mountain View Elementary". Alla barnen var jättesöta och dom sjöng med i många av julsångerna. Jag blev ombedd att göra detta med ganska kort varsel, nämligen igår, vilket resulterade i att jag inte kunde alla låtarna (amerikanska julklassiker som jag tidigare inte ens hört titeln på). Detta var för mig ett utmärkt tillfälle att testa mina notläsningskunskaper och det gick faktiskt ganska bra. Dessutom fick jag ju ett solo på "Silent night" där jag fick sjunga första versen i "Stilla natt" på svenska, så jag är minst sagt nöjd!

Nu håller söt-Kalle på och skämmer bort mig och Hampus genom att laga mat till oss. Det luktar gudomligt gott av kycklingen och den indiska kryddningen på grytan. Maten - here I come!


2005-12-13

Klara, färdiga, gå!

Denna veckan är alla som blivit klara med sina prov färdiga för att gå... hem alltså. Det är ingen mer undervisning innan jul, utan bara prov denna veckan. Jag gjorde ett prov i "vocal technique" igår och idag har jag fått visa mina kunskaper i "ear training", "harmony & theory" samt "sightsinging/sightreading". När nästa kvartal börjar får vi reda på resultaten, så det kommer att bli mycket spännande när den dagen kommer.

Provperioden startade i förra veckan och då hade jag ett gäng prov, varav dom flesta var praktiska sådana. Idag avslutade jag höstkvartalet på Musicians Institute genom att göra mina sista prov. Det känns otroligt skönt att det är över för den här gången, för det är faktiskt ganska stressigt. Resten av dagen ska jag inte göra nåt särskilt, bara ta det lugnt och plocka lite i skiten här hemma. Kanske tar jag en sväng förbi mataffären senare också. Men först ska jag lägga mig och nanna en stund, eftersom jag inte fått tillräckligt med sömn på flera veckor. Sweet dreams!


2005-12-11

En helt ny värld

Nu har Andreas kommit hit och vi har möblerat om lite. Jag glömmer hela tiden när saker och ting byter plats och blir lika förvånad varje gång jag möter en säng när jag kommer ut från hallen. Det känns säkert minst lika konstigt för Andreas att komma in i vår invanda trio och känna sig hemma. Men det ska väl inte vara en omöjlighet att ställa om sig till en kvartett? Hepp, nu är jag hungrig - igen. Dags för lite mat.


2005-12-10

Nu är det helg igen

Jag tror att mina prov idag gick ganska bra, så jag kan lugnt pusta ut efter en veckas hårt slit och ganska omgående börja förbereda mig för nästa! Hampus och Kalle har gått till skolan igen, för det är LPW-konsert ikväll. En massa band spelar alla olika musikstilar som det finns LPW:s (live playing workshops) för. Jag skulle också vilja gå dit, men jag väntar på att Cizzi ska komma hit från Marina del Rey (ca 2 mil från Hollywood) och hälsa på. Förhoppningsvis kan jag övertala henne till att gå med mig dit och lyssna en stund.

Imorrn får vi tillökning i lägenheten. Hampus kompis och tillika f d skolkamrat Andreas Brobjer kommer hit för att bo med oss ett tag. Han är en otroligt duktig trummis som vunnit trum-SM två gånger i rad. Hit till LA kommer han för att se om han kan få några speljobb.

Andreas Brobjers hemsida


2005-12-09

Här händer det saker...

Ja, ni ska allt veta att det är fullt upp här nu. Dom två sista veckorna varje kvartal är provveckor. Jag har "final exams" (slutprov) i "jazz vocals", "blues vocals" samt "background vocals". I dom övriga ämnena som fortsätter nästa kvartal har vi inga slutprov utan istället "midterm tests" (med det menas ungefär "test i mitten av terminen").

Jag sjöng mina två jazzlåtar "All the things you are" samt "Saga of Harrison Crabfeathers" i tisdags och det gick faktiskt ganska bra. Musikerna som spelade till är otroligt duktiga, så det var jättekul! Jag är inte lika säker på att det skriftliga provet i "blues vocals" gick lika bra, för jag kom på att vi hade prov i samband med att jag gick in i klassrummet. Fast det kändes ändå som om jag kunde det mesta, så det bör inte vara nån IG-fara.

Igår framförde jag till vackert gitarrackompanjemang av min käre söt-Kalle min egenkomponerade blueslåt "Unexpected blues" och även det gick ganska så bra. Hampus skulle spela till mig först, men efter att våran lärare dagen innan ändrat dag gjorde Kalle mig en verklig tjänst genom att ställa upp. Vi spelade igenom låten några gånger ca en timme före konserten och sen satt låten. Min Kalle är underbar, så är det bara!

Idag var det dags för "midterm test" i "keyboard accompaniment". Vi skulle sjunga varsin låt (egenskriven eller cover) samtidigt som vi ackompanjerade oss själva. Jag gjorde "My funny Valentine" och jag måste erkänna att jag spelade lite fel, men det är nog inte hela världen. Det är ingen som förväntar sig att vi ska vara proffspianister när vi har sång som huvudinstrument. Dessutom fortsätter kursen nästa kvartal, så jag får fler tillfällen att visa prov på mitt utomordentliga spelande.

Tro det eller ej, men idag jag hann också med att göra en audition för en tillvalskurs på skolan: "funk divas". Det är en 5-stämmig a capella-grupp som sjunger pop-r&b-soul. Jag tror banne mig att dom testade mig i nästan en timme. Först fick jag sjunga en låt a capella helt själv, sen var det dags för ett helt gäng med stämövningar. Dom sa att det lät bra, men att dom måste gå igenom alla som söker kursen innan dom kan ta ett beslut om ifall jag får vara med eller ej. I nuläget visste dom heller inte hur många av dom nuvarande medlemmarna som skulle vara kvar nästa kvartal heller, så antalet platser var lite oklart.

Imorrn är det däremot klart att jag har uppsjungning i "background vocals" och det kommer att bli väldigt spännande att höra hur det går. En av tjejerna i min grupp är nämligen mer eller mindre tondöv, så hon kommer troligtvis förstöra våra två låtar som vi ska göra som "final exam". Jag hoppas att våran lärare vet vad jag går för i alla fall och inte väljer att döma mig utifrån gruppens helhetsintryck.

Sen var det ju det där med mitt "midterm test" i "contemporary vocal styles". Hampus har lovat att spela åt mig imorrn när jag ska sjunga låten "Triste" och jag hoppas att hans dåliga minne håller sig undan och att han kommer ihåg att gå dit. Om vi inte sjunger denna veckan får vi nämligen underkänt i det ämnet och det vore ju ingen höjdare direkt.

Annars är allting ganska okej. Vi har beställt och fått en keyboard levererad, så nu kan jag öva mina flinka pianofingrar närhelst jag önskar. Tyvärr visade det sig att sustainpedalen som vi köpt till fungerar på motsatt vis jämfört med vad den bör göra (när man håller ned pedalen så hänger ljudet kvar, men när man trycker på den så blir ljudet kort). Detta inträffade trots att vi köpte en pedal av samma märke som keyboarden. Om det i era ögon inte ger mig nog med kött på benen så kan jag även tillägga att det var den pedalen som tillverkaren rekommenderade till just den keyboarden vi köpte. Uppenbarligen är det nåt som inte stämmer, men vi får väl lösa det på nåt sätt.


2005-12-05

Den som tar måste också ge

Nu tycker jag att ni är alldeles för många som regelbundet läser vad jag skriver här i jämförelse med hur många som kommenterar det nyss lästa i min eminenta gästbok. Det får allt ta och bli en skärpning gällande detta nu. Skriv för schålingen nåt tillbaka! Det måste inte anknyta till nåt som jag skrivit om, det kan vara en simpel hälsningsfras eller ett ursinnigt hatmeddelande - jag bryr mig inte om vilket så länge jag får nån slags respons. Om jag bjuder så får ni vackert bjuda igen. Så, se till att masa er iväg till gästboken och knappra ihop några rader nu!


Du gamla, du fria...

Idag har vi varit på något så spännande som en svensk "julmarknad" (tydligen var det SWEA (Swedish Women's Educational Association International) som ordnade kalaset). Det var verkligen inget att hurra för. Dom hade vinglögg med 21-årsgräns för $3/miniglaset, julkakfat (3 yttepyttesmå torra pepparkakor) för $3 samt småburkar med hjortronsylt för $13.70/burken. Jag, Hampus och Kalle är rörande överens om att det var kasst och att det förstörde vårt svenska rykte. Allt var svindyrt och kändes inställsamt amerikaniserat, så vi tänker åka till IKEA snart och köpa lite smaskens där istället.


2005-12-04

O, helga natt!

Ja, natten är verkligen helig, om man bortser från snubben som går precis utanför vårt sovrumsfönster med en högljudd lövblås vid 3-tiden varje natt. Helt jävla sjukt! Men så bor vi ju i USA också, så man får väl räkna med att totalt galna saker inträffar med jämna mellanrum. Aighty?


2005-12-03

Jag är i mitt esse

Även fredagens skoldag gick bra. Jag gjorde mitt sista framträdande i "contemporary vocal styles" (vi måste göra fyra stycken detta kvartalet), och temat var jazz. Jag gjorde "All the things you are" (som jag gjorde på "jazz vocals"-lektionen sist) och det gick jättebra. Även denna läraren tyckte att sången jag valt var svår, men att jag lyckades göra den bra. Jag har fortfarande inte förstått vad som är så svårt med den, men så länge jag inte får skäll är jag nöjd!

Helgen kommer troligtvis vara hyfsat hektisk. Dom två närmsta veckorna är nämligen dom två sista skolveckorna för detta kvartalet och det är nu som vi har prov i nästan alla ämnen på en gång. Jag måste göra en del förberedelser såsom fixa ackompanjemang på en låt, skriva färdigt en blueslåt som jag har påbörjat, arrangera mina två jazzlåtar för jazztrion som ska spela åt oss samt gå igenom i stort sett all kurslitteratur vi hittills fått för att friska upp minnet inför alla övriga prov. Men först ska jag sova lite...


2005-12-01

Är det sant?

Jag brukar alltid få "klagomål" (egentligen väldigt konstruktiv kritik, men när allting är så intensivt och ofta mentalt krävande vill man ibland bara få höra att det man gör är bra) och känna mig smått nedstämd och misslyckad efter att ha sjungit på "jazz vocals" eller "vocal performance". Ibland även på "contemporary vocal styles". När jag var sjuk förra veckan missade jag just dom tre lektionerna, men denna veckan var jag tillbaka för att ta revansch.

Igår sjöng jag två (ja, du läste rätt - om inte jag skrivit fel, förstås) låtar på "jazz vocals". När jag kom till lektionen fick jag nämligen reda på att alla skulle framföra dom två låtarna som man valt att göra på "final exam"-konserten nästa vecka, så det var bara att tänka snabbt. Jag hade som vanligt förberett en låt för lektionen, "All the things you are", och så valde jag snabbt en andra låt: "Saga of Harrison Crabfeathers". Otroligt nog fick jag beröm för båda två och läraren tyckte att jag "valt två väldigt svåra låtar och framförde dom mycket bra".

Temat för dagen har varit svenska. Jag tog nämligen nya tag på "contemporary vocal styles" och framförde den svenska musikaldängan "Duvemåla hage". Läraren var nöjd och hade inget att klaga på. Jag blev mycket förvånad, men konstigt nog stannade det inte där. Även på "vocal performance"-lektionen fick jag, efter att ha fortsatt på svensktemat och framfört "Handens fem fingrar", också höra att det var bra. Den enda kritiken som jag fick var att jag borde släppa loss mer med kroppen och tillåta mig själv att leva ut budskapet med hjälp av fysiska rörelser, men det kunde jag ju lätt bjuda på nu när det ändå gick ganska bra.

Jag måste som slutkläm tillägga att det faktiskt känns lite knepigt att sitta här och vara nöjd. Normalt hade jag just nu varit småirriterad över mina misslyckanden, men nu behöver jag alltså inte gå i lera och sörja utan kan ge mig ut på isen och ha det glatt.