En härligt B logg

sabina . saab . ankfot . isobel . saab-arne. svin-sabin . isobella . bina . sabarne sinibubsan


2005-10-27

Idag är en annan dag än igår

Igår tog jag äntligen revansch på "My funny Valentine" på "jazz vocals"-lektionen. Skönt! Jag har dock insett att jag måste släppa på vissa musikaliska och tekniska perfektionistspärrar som hindrar mig från att "fånga nuet" och känslomässigt leverera låtarnas berättelser. Det är svårt, men det måste helt enkelt gå.

Självklart har jag lyckats få urinvägsinfektion. Hääärligt! Det började i förrgår kväll och blev värre under gårdagen, så igår kväll fick jag skjuts av en granne/kompis till en sjukhus i närheten. Dom tog prover och sa nåt i stil med att jag hade äggvita i urinen och det är mycket om man har typ runt 5% (man ska tydligen inte ha nån alls). Jag hade mellan 25-30%, så det var helt klart så att jag var sjuk.

Under gårdagen käkade jag dubbla dosen vitamineraltabletter och en extra c-vitamintablett, för jag har fått veta att det ska hjälpa tillsammans med högt vätskeintag. Jag har hittills inte hunnit hämta ut tabletterna från nån "drug store" (ska göra det om en stund), men det känns redan som om min egna kur har hjälpt en hel del, så det går i alla fall åt rätt håll.

Idag fick jag ett kort från mormor & morfar på posten. Jag har namnsdag imorrn (idag i Sverige), så det var främst menat som ett slags grattiskort. Jag blev så glad när jag fick kortet för jag saknar verkligen dom och alla andra där hemma. Faster och farmor påstår att dom är sugna på att hälsa på oss, och jag måste nog erkänna att det låter inte helt fel i mina öron.


2005-10-25

Vi är inte ensamma

Inatt vaknade jag av att Kalle bad mig om en kram. Han grät. Det var första gången som jag har sett honom gråta. Han kände sig ensam och saknade sin familj.

Helt plötsligt var jag klarvaken. Jag minns att jag tänkte att jag inte behövde sakna min familj lika mycket eftersom min bror också är här i USA och påminner mig om hur jobbig en familj kan vara ibland. Men snart övergick även mina tankar i längtan efter alla dom som man annars brukar träffa och umgås med dagligen.

Minnesbilder poppade upp i mitt huvud: när jag sa hejdå till mormor och morfar hemma i deras hall grät dom (det var första gången jag sett min söte morfar gråta), när vi sa hejdå till gammelfarmor och gammelfarfar grät dom, senast jag kramade mamma på Arlanda grät hon. Kalle mindes hur hans syster grät när dom tog farväl.

Plötsligt fann jag att jag och Kalle grät ikapp. Det kändes ganska komiskt på nåt vis, samtidigt som det var väldigt jobbigt.

Jag tänkte att vi är inte ensamma, vi är snart hemma igen. Och dom längtar nog lika mycket efter oss som vi längtar efter dom.


2005-10-24

Grattis, grattis!

Idag fyller min faster Tina år och mamma & pappa firar 21-årig bröllopsdag. Gratinerar, gratinerar! Hoppas att ni får en bra dag och att jag får en skön natts sömn. Natti, natti!


2005-10-22

Hur hinner man leva?

Det har tydligen varit nåt serverproblem, för jag har inte kunnat posta några blogginlägg under dom senaste dagarna. Men nu funkar det i alla fall.

Tiden går så otroligt fort! När ska man hinna leva egentligen? Det har redan gått tre hela skolveckor sen vi kom hit. Varje kvartal är uppdelat i 11 skolveckor och sen är det två veckors lov innan nästa kvartal börjar igen. Under veckorna 10 och 11 i varje kvartal görs alla prov och uppvisningar som sedan betygsätts (tillsammans med närvaro och arbetet under lektionerna). Detta innebär att det bara är sex hela skolveckor kvar innan finalen! Och det är MASSOR att hinna med... Oj oj oj. Men å andra sidan kan det ju knappast vara en omöjlighet, eftersom det finns folk som fått bra betyg i typ alla kurser (jag nämner inga namn, Millan).

Nej, nu ska jag ta hand om lite tvätt och leta låtar igen.


2005-10-20

Förbaskade gästbok!

Nu börjar jag bli irriterad på min gästbok. Den har ju blivit tilldelad heltid, men orkar inte ens med en halvtidstjänst. Fyyy! Jag vet inte vad jag ska göra åt det, men nu vet ni i alla fall att jag är medveten om problemet.

Hepp, nu måste jag strax sticka till skolan och ha "harmony & theory"-lektion. Hej puss ses!


2005-10-19

Tredje gången gillt...

Nästa vecka SKA det gå bra på "jazz vocals"-lektionen - det har jag bestämt! Idag sjöng jag, som jag tidigare nämnt, "Save your love for me". Jag fick höra av läraren att det var jättebra rent musikaliskt, men att låten inte riktigt passar någon som är så ung som jag. För att kunna sjunga den låten bör man (enligt min lärare) ha några år på nacken (minst 30 år) och ha gått igenom en hel del jobbigheter i livet. Själv tycker jag dock inte att texten är sådan att jag inte skulle kunna sjunga sången. Läs själva:


SAVE YOUR LOVE FOR ME
(Buddy Johnson)

Wish I knew why I am so in love with you
No one else in the world will do
Darling, please save your love for me

Run away, if I were wise I'd run away
but like a fool in love I stay
and pray you'll save your love for me

I can feel it, even when you're not here
Can't conceal it - I really love you my dear
And though I know no good can come from loving you
I can't do a thing, oh, I'm so in love with you

So darling help me please
Have mercy on a fool like me
I know I'm lost but still I plead
darling, please save your love for me

You may have fun with the crowd
but for crying out loud:
Darling, please save your love for me


2005-10-18

Blött!

När jag skulle sticka iväg och öva på jazzlåten "Save your love for me" med pianisten fick jag se att det började regna. Jag vände om redan i entrén och hämtade ett paraply. Under tiden som jag gick mina 700-800 meter till skolan hann det bli decimeterhögt med vatten intill trottoarerna och det forsade vatten längs gatorna (stadsdelen Hollywood lutar nedåt lite grann i sydlig riktning). Som grädde på moset (sliskig liknelse! här säger dom istället "icing on the cake", vilket visserligen kanske inte är bättre, men sötare i alla fall!) åskade det också.

Jag sa till pianisten att det var tur att jag hade haft paraply i ösregnet, för annars skulle han inte kunnat läsa noterna jag gav honom. Han svarade nåt i stil med "I already know that song" och det verkar vara mer regel än undantag. Han är helt otrolig - han kan verkligen spela supersnyggt och så kan han redan varenda låt man ber honom spela.

Nu har jag precis avslutat ett samtal med mamma, pappa och lillebror Rasmus. Dom ringde precis när jag satte nyckeln i låset, så jag fick rusa in och svara. Det är så skönt att få prata av sig lite med dom emellanåt. Självklart saknar jag dom en hel del, men vad gör man inte för musiken... Äsch, time to get serious - nu ska jag lära mig låtar och torka mina pisseblöta byxben.


2005-10-17

En snabbis

Jag är hemma för att lämna ett gäng böcker och häften som är jobbiga att släpa på. Alldeles strax ska jag tillbaka till skolan igen och öva med pianisten som ska ackompanjera mig på "jazz vocals"-lektionen imorrn. Sen ska jag och Kalle käka lite mat.


Dags för tredje skolveckan

Det är helt otroligt att tiden kan gå så fort! Imorrn börjar redan skolvecka nummer tre. Alldeles nyss började det regna väldigt aggressivt samt åska en del. Det är lite småotäckt med åska, men jag gillar det - det är mysigt. Nu har jag plockat i ordning alla skolgrejer och noter, så jag är färdig att nanna.


2005-10-16

Grattis Rasmus!

Vi "amerikanare" vill passa på att gratulera lillebror Rasmus på 16-årsdagen. Hoppas att du får en riktigt bra dag! Vi tänker på dig, fast du är så långt bort som på andra sidan Atilanten. Puss och kram från mig, Hampus och Kalle.


Åtminstone vitlök

Vi håller på och lagar mat här, men vi har ju inte så jättemånga ingredienser, så det blir lite nyansfattigt. Precis när jag skulle börja blogga så kom Hampus på vad som fattas - vi måste ju åtminstone ha vitlök! Aha, det är därför det smakar så menlöst... Men det får bli nästa gång vi går och handlar.

Igår var jag och Hampus och lyssnade på det helschyssta bandet "Linea hero" som spelade på skolan på kvällen. Frontfiguren och tillika sångaren Linea är en svensk tjej som gått ur skolan och ska åka hem till Sverige nu och spela in en skiva. Det var hennes hejdå-spelning för alla hon känner här i Hollywood och Camilla var med och körade. Pinks bassist var också med och lirade och det var en skön stämning.

Idag sov vi till 12 allihop och det enda vi egentligen har gjort är att tvätta två maskiner samt handla mat och en del andra saker som vi behöver. Nu ska jag diska lite och sen ska vi strax äta. Imorrn blir det till att öva och göra läxor. Weeeha!


2005-10-14

The fun has begun!

Idag var jag med på R&B LPW (live playing workshop). Det var låten "Shotgun" som skulle spelas och sjungas och det gick ganska bra för min del. Jag körade "bara" och Hampus var också med och gitarrerade. En av minst 10 LPW's är härmed avklarad. Nästa vecka har jag åtminstone en inbokad. Men innan dess, närmare bestämt imorrn, är det dags för "background vocals" - min favoritkurs!

En annan sak som också är rolig är att min kära söt-Kalle fyller 21 år idag (det är fortfarande den 13:e oktober här). Just nu är han på skolan och övar trummor, om jag inte har helt fel, men när han kommer hem så ska jag pussa honom så mycket som jag bara orkar. Grattis älskling!


2005-10-13

Senaste nytt

Igår skulle jag som sagt framföra låten "My funny Valentine" på "jazz vocals"-lektionen och jag hade tänkt mig att göra den lite snabbare än vad den vanligtvis brukar spelas, typ lite swingaktigt. När jag lämnade noterna till pianisten och förklarade läget sa han att jag inte alls kunde göra det med den låten - den ska vara en långsam ballad. Jaha, tänkte jag, då får vi köra lite långsammare då. Han sa att vi kunde göra "rubato" i början (d v s att pianisten följer vokalisten och inte ett givet tempo).

Milt uttryckt gick det åt helvete - han förstod inte alls hur jag ville sjunga låten, så rytm- och taktmässigt blev det bara en enda röra. Det blev inget vidare första framträdande och läraren sa efteråt att man måste bestämma sig för hur låten ska gå redan innan man kommer till lektionen och om jag ville köra den snabbare och börja i tempo direkt skulle jag sagt det innan. Grejen var den att jag faktiskt HADE planerat hur jag ville ha ackompanjemanget, men det blev uppenbarligen lite missförstånd och krångligheter... Nåväl, läraren sa att det var okej ändå.

Idag hade jag "vocal performance"-lektion och då körde jag den portugisiska bossan "Triste". Jag sa till pianisten (samma som igår) att idag hade jag minsann ett klart och tydligt tempo och sannerligen slutade det mycket bättre än gårdagens fadäs. Jag fick t o m beröm av läraren som sa att jag har en varm och mjuk röst och att jag sjöng bra. Phew! Det känns väldigt skönt att inte "ligga på minus" längre.

Då var det dags att återgå till att lära sig låtar och annat myspys. See ya!


2005-10-12

Äntligen!

Efter nästan en månads internetisolering är jag tillbaka! Numera har jag lämnat Lidköping, Kållandsö och Södertälje för att gå på Musicians Institute i Hollywood, Kalifornien, USA. Här bor jag tillsammans med min söt-Kalle och lillebrorsan Hampedampe ca 700-800 meter från skolan, på en tvärgata till Hollywood Boulevard - med andra ord mitt i filmens, musikens och turisternas Hollywood!

Skolan startade för vår del i förra veckan och hittills har jag ca 25 obligatoriska framträdanden (på skolan) mer eller mindre inplanerade och en massa läxor och annat mumsigt att syssla med. Som vokalist får lära mig en massa musikteori, att läsa och skriva noter, att höra intervall och ackordsfärgningar, att spela keyboard, att sjunga med en hållbar teknik (så man inte skadar sin kropp) samt en hel del om olika musikstilar och sångsätt. Kalle läser trumlinjen och Hampus gitarrprogrammet. Dom får lära sig en hel del dom också, men inte så sånginriktade saker utan sånt som är kopplat till deras respektive huvudinstrument.

Idag har jag hittills haft tre lektioner och nu ska jag alldeles strax sticka iväg på min fjärde. Det är "jazz vocals" som ska avklaras och till dagens lektion har jag förberett och arrangerat den gamla jazzstandarden "My funny Valentine", som jag ska försöka framföra så gott jag kan. Lycka mig till, för nu gäller det!